Bulgarian Albanian Arabic Belarusian Chinese (Traditional) Croatian Czech Danish Dutch English Estonian French Georgian German Greek Hungarian Icelandic Italian Japanese Latvian Lithuanian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian Vietnamese

Несебър се намира върху малък остров, който e свързан със сушата чрез провлак, дълъг около 850 м. и широк около 350 м., свързващ старинната и новата част на града. Несебър и е един от най-древните градове в Европа, възникнал преди повече от 3 200 години. Островът на Несебър — древният град Месeмбрия, наречен през късното средновековие Месембрия и по-късно Несебър, е населяван още в края на бронзовата ера. Месамбрия е имал две удобни пристанища — южно и северно, където и до днес се намират множество останки от древни плавателни съдове.

Несебър е обявен за архитектурен и археологически резерват през 1956 г., а през 1983 г. културните паметници в града са прибавени към списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Културното наследство на Несебър е запазено в пет музейни експозиции. В старата част на града е имало около 42 църкви, от които по-малко от половината са открити от археолозите и консервирани, а действаща в момента е само една. Другите по-запазени са превърнати в картинни галерии. По средата на провлака се намира старата мелница на града, която не функционира като такава, а е само туристическа атракция. В началото на квартала, в новата част на Несебър, се намира истинската мелница на града, която днес се намира на територията на хотел. В Несебър се намира забележителност №7 от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз - Архитектурно-исторически резерват Старият Несебър с Археологически музей.

Музей „Старинен Несебър“ включва:

  • Археологически музей Несебър;
  • Църквата Свети Стефан (Несебър);
  • Църквата Свети Спас (Несебър);
  • Етнографски музей Несебър - къща Москояни.  Уреден е в стара възрожденска къща, строена през 1840 г. на южния бряг на полуострова. Къщата, която е типичен представител на несебърската жилищна архитектура от късния период на българското Възраждане, е била собственост на заможния търговец Панайот Москояни. Сградата е двуетажна. Приземният етаж е каменен, висок с двукрила врата. Горният жилищен етаж е еркерен и обшит с дъски. Той е с високи и много на брой прозорци с изглед към морето. Петте стаи на етажа са разположени около салон с дърворезбован таван, в средата украсен с звездовидна розета. Северните стаи, използвани и през зимата, са с камини.

Нагоре